About This Course
TΑυτή η πλατφόρμα είναι μέρος του έργου Eldicare και περιλαμβάνει το εκπαιδευτικό υλικό που δημιουργήθηκε από την κοινοπραξία.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αποτελείται από δύο επιμέρους προγράμματα σπουδών.
α) Άτυπους φροντιστές ηλικιωμένων (EQF Επίπεδο 4) και
β) Τυπικοί πάροχοι φροντίδας ηλικιωμένων (EQF Επίπεδο 5)
Η πρόσβαση στο παρόν υλικό είναι ανοιχτή για επαγγελματίες που εργάζονται στον τομέα των ηλικιωμένων και θέλουν να εμπλουτίσουν τις δεξιότητές τους, ή από οποιοδήποτε άτομο που ενδιαφέρεται για αυτούς τους θεματικούς τομείς.
accreditation, certification and
quality assurance institute
Το δεύτερο πρόγραμμα σπουδών «Τυπικοί πάροχοι φροντίδας ηλικιωμένων (EQF Επίπεδο 5)», έχει συνολική διάρκεια 46 ωρών και αποτελείται από τις ακόλουθες ενότητες:
Ενότητα 1: Βασικές γνώσεις περί υγειονομικής περίθαλψης ηλικιωμένων, πρώτων βοηθειών και γρήγορη κατανόηση των συμπτωμάτων, αναλύοντας τα ακόλουθα:
A. Δεξιότητες που σχετίζονται με την υγεία - Πρώτες βοήθειες - Ασφάλεια
Β. Ιστορικό του Ασθενή και Συμπτώματα
Γ. Νομικά δικαιώματα - Προστασία δεδομένων (GDPR)
Ενότητα 2: Διαχείριση πληροφοριών, ανάλυση δεδομένων - δεξιότητες πληροφορικής και ψηφιακές δεξιότητες, οι οποίες θα αναλύσουν τα ακόλουθα:
A. Διαχείριση πληροφοριών
Β. Απόκτηση ψηφιακών - ΤΠΕ δεξιοτήτων
Γ. Παρουσίαση συστημάτων διαχείρισης δεδομένων
Ενότητα 3: Επικοινωνία, κρίση, διαπροσωπικές δεξιότητες και δεξιότητες επικοινωνίας για τον τομέα φροντίδας ηλικιωμένων, με έμφαση στα ακόλουθα θεματικά πεδία:
A. Επικοινωνία και κοινωνικές δεξιότητες
Β. Συνεργασία, αλληλεπίδραση & ενσυναίσθηση
Γ. Διαπροσωπικές δεξιότητες - Συναισθηματική φροντίδα
Ενότητα 4: Επίλυση προβλημάτων, Διαχείριση κρίσιμων καταστάσεων & Αντιμετώπιση της θλίψης, η οποία θα επικεντρωθεί στα εξής:
A. Επίλυση προβλημάτων
Β. Ανταπόκριση σε κρίσιμες καταστάσεις
Γ. Αντιμετώπιση του πένθους & εμπλοκή της ευημερίας
Οι μαθησιακοί στόχοι αυτού του προγράμματος σπουδών είναι:
• Να εξοικειωθούν οι μαθητές με έγγραφα, κώδικες συμπεριφοράς και βασικά συστήματα διαχείρισης (τεκμηρίωση και τήρηση αρχείων)
• Να εξοικειωθούν οι μαθητές με ψηφιακούς πόρους, δεξιότητες ΤΠΕ, πληροφορίες και γνώση δεδομένων
• Ενίσχυση δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων, καθώς και νομικών ζητημάτων/ ζητημάτων προστασίας δεδομένων / οικονομικών ζητημάτων.
Course Staff
Εύα Βαϊούλη, Συντονίστρια έργου, AMC S.A & AKMI
Η κα Βαϊούλη είναι κάτοχος πτυχίου Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών από το Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών της Αθήνας και επί του παρόντος σπουδάζει για την απόκτηση Μεταπτυχιακού Διπλώματος στην Ευρωπαϊκή Πολιτική στον τομέα της Εκπαίδευσης, της Έρευνας και της Κατάρτισης, στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Η μητρική της γλώσσα είναι τα Ελληνικά, μιλά άπταιστα Αγγλικά και Γαλλικά. Εργάζεται στο Ευρωπαϊκό Τμήμα του Ομίλου ΑΚΜΗ ως Συντονίστρια των Ευρωπαϊκών Έργων. Έχει εκτεταμένη εμπειρία στη διαχείριση έργων διεθνών και ευρωπαϊκών, στους τομείς της κοινωνικής πολιτικής, της εκπαίδευσης και της κατάρτισης. Τέλος, η κα Βάιουλη είναι μέλος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, όπου προσφέρει εθελοντικά κοινωνικές υπηρεσίες.
Βασιλική Καράμπαμπα, Σύμβουλος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, AMC S.A
Η κα Καράμπαμπα κατέχει πτυχίο Ιστορίας και Αρχαιολογίας από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μεταπτυχιακό στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές στην Εκπαίδευση, την Κατάρτιση και την Έρευνα από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Μιλάει Αγγλικά και Ιταλικά. Διαθέτει εργασιακή εμπειρία στην υλοποίηση έργων που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ, στην εκπαιδευτική συμβουλευτική και στον πολιτιστικό τομέα. Έχει εθελοντική εργασιακή εμπειρία με κοινωνικά ευάλωτες ομάδες και νέους. Αυτό το διάστημα, εργάζεται ως Σύμβουλος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων στην ΑΚΜΗ Α.Ε.
Εύα Σαλματάντη, Βοηθός Διευθυντή Έργου, KMOP
Η κα Εύα Σαλματάνη είναι κάτοχος πτυχίου Κοινωνιολογίας, από το Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και διαθέτει μεταπτυχιακό στην Υγεία και Εκπαίδευση, από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η εμπειρία της στην υλοποίηση έργων χρηματοδοτούμενων από την ΕΕ (Erasmus +) ξεκίνησε με πρακτική άσκηση στο Ινστιτούτο Προληπτικής Ιατρικής, Περιστασιακής και Περιβαλλοντικής Υγείας, Prolepsis. Επί του παρόντος, εργάζεται ως βοηθός υπεύθυνου έργου στο KMOP στη Μονάδα Προώθησης Υγείας. Συνδυάζοντας την κοινωνιολογική σκέψη με την προώθηση της υγείας, τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα ποικίλλουν μεταξύ διαφορετικών κοινωνικών θεμάτων, όπως ανισότητες υγείας, προώθηση σωματικής δραστηριότητας, μετανάστευση, ενεργή γήρανση, ψυχική υγεία και ευεξία. Έχει επίσης γίνει εθελόντρια, σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και σε αθλητικές εκδηλώσεις και αγώνες. Η μητρική της γλώσσα είναι τα Ελληνικά, μιλά άπταιστα Αγγλικά και έχει βασικές γνώσεις Γερμανικών.
Σαββούλα Οικονόμου, Υπεύθυνη έργου KMOP
Η κα Οικονόμου Σαββούλα έχει 7 χρόνια εργασιακής εμπειρίας στη διαχείριση και υλοποίηση προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ (Erasmus +, κ.α). Αυτή τη στιγμή εργάζεται στο KMOP ως Project Manager. Τα έργα της ασχολούνται με την υγειονομική περίθαλψη, τη γήρανση, την ευεξία, την κοινωνική ένταξη και την ανάπτυξη δεξιοτήτων. Το προηγούμενο επαγγελματικό της υπόβαθρο ήταν η υλοποίηση ευρωπαϊκών έργων που εστιάζονταν στην ένταξη και την ενσωμάτωση των νέων, των προσφύγων και των ηλικιωμένων καθώς και στην επικοινωνία και τη διάδοση. Στον τομέα της διαχείρισης έργων, στο παρελθόν εργάστηκε στο Ινστιτούτο Έρευνας και Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και στο Γραφείο Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πειραιά. Όσον αφορά την εκπαίδευσή της, είναι κάτοχος πτυχίου Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών και μεταπτυχιακού τίτλου στην Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη από το Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Η μητρική της γλώσσα είναι τα Ελληνικά, μιλά άπταιστα Αγγλικά, με βασικές γνώσεις Γερμανικών και Γαλλικών.
Peter Kevern, Καθηγητής Αξιών Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας, Πανεπιστήμιο Staffordshire
Ο Δρ Peter Kevern είναι Καθηγητής Αξιών στην Υγεία και Κοινωνική Φροντίδα στο Πανεπιστήμιο Staffordshire, όπου η έρευνά του επικεντρώνεται στο ρόλο των ηθικών, πολιτιστικών και θρησκευτικών αξιών στη χάραξη πολιτικής κοινωνικής μέριμνας. Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του είναι σε θέματα που συνδέονται μεταξύ πολιτισμικών ή θρησκευτικών αξιών και της γήρανσης, και έχει δημοσιεύσει ευρέως σε αυτόν τον τομέα. Έχει εργαστεί σε ευρωπαϊκά ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα για τη βελτίωση της κατάρτισης στη φροντίδα της άνοιας και για τρόπους ενδυνάμωσης των ηλικιωμένων σε χώρους φροντίδας κατοικιών. Είναι Αναπληρωτής Διευθυντής και επικεφαλής της ροής εργασίας της Υγιεινής Διαβίωσης στο Κέντρο Υγείας και Ανάπτυξης (CHAD), μια συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου και των φορέων υγείας και κοινωνικής φροντίδας της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Edward Tolhurst, Λέκτορας στην Έρευνα Υγείας, Πανεπιστήμιο Staffordshire
Είμαι ερευνητής στον τομέα της γήρανσης και της φροντίδας. Η βασική μου εστίαση σε αυτόν τον τομέα είναι η εμπειρία της άνοιας και πώς διαμορφώνεται από σχέσεις και ευρύτερους κοινωνικούς και πολιτιστικούς παράγοντες. Μέσα από την έρευνά μου στοχεύω να αποκτήσω μια βελτιωμένη σχεσιακή προοπτική της άνοιας που αντιμετωπίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα με την πάθηση και επίσης άτυπους φροντιστές. Οι διδακτικές μου ευθύνες, σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά επίπεδα, περιλαμβάνουν την ηγεσία των ενοτήτων για ενότητες έρευνας. Είμαι ο ηγέτης του προγράμματος για μεταπτυχιακό στην Ιατρική Εκπαίδευση. Όσον αφορά τους εξωτερικούς μου ρόλους, είμαι επίσης συντονιστής του ερευνητικού δικτύου της Ευρωπαϊκής Κοινωνιολογικής Ένωσης για τη γήρανση στην Ευρώπη. Η έρευνα, η διδασκαλία και οι εξωτερικές μου δεσμεύσεις είναι επομένως συμπληρωματικά στοιχεία της ακαδημαϊκής μου σταδιοδρομίας.
Εύη Λαζαρίδου, Υπεύθυνη έργου, ΑΚΜΗ Α.Ε.
Η κα Εύη Λαζαρίδου εργάζεται ως υπεύθυνη ευρωπαϊκών έργων στην ΑΚΜΗ Α.Ε. Είναι κάτοχος πτυχίου Νομικής και επί του παρόντος ασχολείται με την απόκτηση Μεταπτυχιακού Διπλώματος ανάλυσης και εφαρμογής κοινωνικής πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Έχει εκτεταμένη εμπειρία στη διαχείριση έργων διεθνών και ευρωπαϊκών, στους τομείς της εργασίας για νέους, της μη τυπικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, της διεθνούς ανάπτυξης και της ανθρωπιστικής βοήθειας. Γνωρίζει άπταιστα ελληνικά (μητρική γλώσσα), αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά.
Irene Vanesa Cárdenas García, Ερευνητής, Assistel
Η Irene Cárdenas είναι κάτοχος πτυχίου Κοινωνικής Εργασίας από το Πανεπιστήμιο του Κάντιθ, με επαγγελματική σταδιοδρομία 20 ετών, αφιερωμένη στον τομέα της κοινωνικής υγείας σε κοινωνικά ιδρύματα, Μονάδες Διαμονής, κέντρα κατοικίας και παροχή εκπαίδευσης σε εξαρτώμενα άτομα, ειδικά τους ηλικιωμένους, να εργαστούν άμεσα για την πρόληψη της εξάρτησης και να προωθήσουν την προσωπική τους αυτονομία. Εξουσιοδοτημένο από το Υπουργείο Απασχόλησης για τις διαδικασίες διαπίστευσης επαγγελματικών κοινωνικών και υγειονομικών ικανοτήτων, όπου αξιολογούνται άτομα που εργάζονται εδώ και χρόνια, αλλά δεν έχουν εκπαίδευση για να τις υποστηρίξουν. Αφιερώνει επίσης το χρόνο της για την κατάρτιση μελλοντικών επαγγελματιών στον τομέα της κοινωνικής υγείας, οι οποίοι εκτελούν την εργασία τους ανεπίσημα με τα μέλη της οικογένειάς τους και οι οποίοι θεώρησαν ότι θέλουν να αφιερωθούν στην εργασία και την επαγγελματική τους δραστηριότητα, για τη φροντίδα εξαρτώμενων ατόμων στο σπίτι ή σε θεσμικό περιβάλλον.
Fátima Sánchez Brígido, Assistel
Η Fátima Sánchez είναι κάτοχος πανεπιστημιακού πτυχίου στην Ψυχολογία και μεταπτυχιακού στην Ψυχολογία της Κοινωνικής και Κοινοτικής Παρέμβασης, και τα δύο από το Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης. Ξεκίνησε επίσης τις διδακτορικές της σπουδές στο Τμήμα Εξελικτικής και Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας στο ίδιο πανεπιστήμιο. Έχει αναπτύξει την επαγγελματική της καριέρα σε διάφορους τομείς, με έμφαση στην παιδική ηλικία. Έχει εργαστεί σε κέντρα με ανηλίκους που κινδυνεύουν από κοινωνικό αποκλεισμό και έχει επίσης εργαστεί στην Περιοχή Προώθησης της Υγείας του Πανεπιστημίου της Σεβίλλης, εστιάζοντας στον πανεπιστημιακό πληθυσμό και τον γενικό πληθυσμό και αναπτύσσοντας παρεμβάσεις με στόχο την πρόληψη ασθενειών και την προώθηση της σωματικής και ψυχικής υγείας. Επί του παρόντος, είναι αφιερωμένη σε ευρωπαϊκά προγράμματα και κατάρτιση στον τομέα της ισότητας των φύλων και ευκαιριών με όλες τις ομάδες του πληθυσμού.
Antonio Matas, Συντονιστής έργου, Πανεπιστήμιο της Μάλαγα
Ανώτερος Λέκτορας του Τομέα Ερευνητικών Μεθόδων στη Σχολή Επιστημών Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου της Μάλαγα από το 2004. Από το 1999 έως το 2004 ήταν Αναπληρωτής Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης (Ισπανία). Η δουλειά του ως ερευνητής έχει επικεντρωθεί στην εκπαιδευτική μέτρηση και αξιολόγηση που εφαρμόζεται σε τομείς όπως δεξιότητες διδασκαλίας, ακαδημαϊκή απόδοση και αξιολόγηση προγράμματος.
Pablo D. Franco Λέκτορας Πανεπιστημίου της Μάλαγα
Λέκτορας και Ερευνητής με διδακτορικό στην Εκπαίδευση από το Πανεπιστήμιο της Μάλαγα. Ανέπτυξε τη διατριβή του για την εκπαιδευτική γεροντολογία (γερονταγωγή) και έχει μεγάλη εμπειρία σε εργαλεία ΤΠΕ για σύγχρονη και ασύγχρονη εικονική διδασκαλία και συνεργατική εργασία. Έχει πραγματοποιήσει διαφορετικά μαθήματα τεχνολογίας σε ενώσεις και ομάδες ηλικιωμένων.
Patrick Bode, Ερευνητής, BQS
Απέκτησε πτυχίο στη γλώσσα και τη διοίκηση επιχειρήσεων. Η εξειδίκευσή του ήταν πάνω στο Ανθρώπινο Δυναμικό. Επίσης, κατέχει μεταπτυχιακό στις Επιστήμες Διοίκησης και Οργάνωσης. Είναι έμπειρος εκπαιδευτής στον τομέα της ανεργίας, της εκπαίδευσης ενηλίκων και της γήρανσης. Μιλάει άπταιστα Αγγλικά και Ισπανικά. Από τον Οκτώβριο του 2019 είναι και διευθύνων σύμβουλος της BQS.
Natalie Quinn - Walker, Λέκτορας Διαχείρισης Υγειονομικής Περίθαλψης και Επικεφαλής Ενότητας. Διδακτορική ερευνητής και υπεύθυνη ανάπτυξης μάθησης, Πανεπιστήμιο Arden, Πανεπιστήμιο Staffordshire
Natalie Quinn - Walker, PhD ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Wolverhampton, Λέκτορας Διαχείρισης Υγείας στο Πανεπιστήμιο Arden και Προγραμματιστής Μάθησης στο Πανεπιστήμιο Staffordshire. Η Natalie είναι λέκτορας διαχείρισης υγειονομικής περίθαλψης και είναι αξιολογητής στο μητρώο δημόσιας υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKPHR). Η Natalie έχει ολοκληρώσει αρκετά ερευνητικά προγράμματα, συμπεριλαμβανομένης της έρευνας για εμπειρίες θυμάτων οικιακής κακοποίησης όταν ζητούν ιατρική βοήθεια. Η Natalie εργάστηκε επίσης ως βοηθός έρευνας στο Πανεπιστήμιο του Wolverhampton, εξετάζοντας την εμπλοκή των κρατουμένων σε μια δραματική παραγωγή με επικεφαλής την Past Time και ανέπτυξε μια αξιολόγηση για να εξεταστεί εάν η συμμετοχή στην παραγωγή βελτίωσε τις σχέσεις τους εντός της φυλακής. Η Natalie ολοκληρώνει επί του παρόντος το διδακτορικό της δίνοντας έμφαση στους άντρες ως θύματα οικιακής κακοποίησης και στο κατά πόσον ακούγονται οι φωνές τους και αν υποστηρίζονται αποτελεσματικά μετά την αποκάλυψη στην οικογένεια και τους φίλους τους. Έχει επίσης βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων μαθημάτων, ως μέρος μιας ομάδας επικύρωσης στο Πανεπιστήμιο του Wolverhampton.